How To Check Redmi Boot loader Lock Status & Relock

Hello MIUIer,
Secara tidak sengaja, saya telah melihat banyak catatan di forum mengenai bagaimana untuk memeriksa sama ada pemuat boot peranti dikunci atau dikunci dan sedikit sebanyak mereka sentiasa mengelirukan sehingga masa saya menjumpai hujung mudah menyemak status semudah anda pernah dibayangkan. Lebih lanjut kepada kekecewaan saya,
How To Check Redmi Boot loader Lock Status & Relock
saya belajar bahawa anda perlu melalui keseluruhan proses kilat pckg fastboot melalui MiFlash sementara secara manual memilih fail kelawar Flash_All_Lock sekali lagi memasukan bootloader yang perlu dikunci lagi. Saya seorang pengguna teknologi yang cerah dan suka bermain-main.


Berikut adalah langkah-langkah mudah yang perlu anda periksa status pemuat but dan mengunci semula sekali lagi dengan banyak masalah dan perlu melalui keseluruhan proses flash semula.


Pra-syarat:
ADB, Fastboot dan Pemacu Peranti.

1. Masukkan Peranti Anda dalam Mod Fastboot (Menutup Peranti. Pegang Volume (-) bersama-sama dengan Butang Kuasa untuk memasuki mod fastboot atau gunakan arahan ADB jika anda pengguna yang maju.

2. Sekali dalam mod fastboot, buka perintah tinggi dari folder yang anda baru diekstrak.

3. Taipkan peranti fastboot untuk memeriksa sama ada peranti anda dikenali oleh PC anda. Lihat kepada gambar di bawah

4. Setakat ini sangat baik. Taip fastboot oem device-info dan anda harus disambut dengan status peranti.

5. Menggabungkan Bootloder Peranti anda dibuka kunci, anda akan mendapat status berikut seperti di bawah dalam pic.

6. Mencari mengunci pemuat but semula? Hanya masukkan fastboot oem lock

7. Taip fastboot oem device-info untuk memeriksa status diikuti oleh reboot reboot ke reboot kembali ke normal.

Saya benar-benar menghargai dasar Xiaomi mengunci bootloader yang telah dikaji secara teliti untuk memastikan pengguna mereka selamat dan berbunyi dari sebarang serangan yang mencurigakan dan saya secara peribadi tidak mengesyorkan membuka kunci pemuat boot sehingga ia sangat dikehendaki dan anda tidak keberatan mengorbankan anda keselamatan peranti.

Amaran: Jangan cuba mengunci pemuat boot anda dengan TWRP atau pemulihan adat yang dipasang. Ia mungkin hanya menghasilkan bata keras yang tidak dapat dipulihkan. Bootloader perlu sentiasa dikunci dengan pemulihan stok.

Related Post